Žáci třech středních gastronomických škol z našeho kraje, třech polských a slovenské školy z Rimavské Soboty se ve dnech 8. – 10. října setkali v prostorách SŠ hotelnictví, řemesel a gastronomie (HOREGAS) nad nesnadným společným úkolem: naučit se připravovat tradiční krkonošská jídla neobvyklým a moderním způsobem.
Výzvy a nástrahy krkonošské kuchyně, která je sama o sobě velmi tradiční a pracuje s minimem surovin, daly mladým kuchařům zabrat, ale zvládli je na jedničku! Krkonošské kyselo vylepšené libečkem (krkonošsky „vopichem“) nebo kroupovo-luštěninová polévka jušele, kachna se škubánky, králík s lékořicovou omáčkou, candát s květákem, povidlové taštičky nebo naprosto inovativní jablečný nákyp – to je jen několik příkladů jídel, která ve velkém stylu žáci servírovali na závěrečném banketu. Všechno se vydařilo jistě i díky podpoře a dohledu zkušeného, i z televize známého šéfkuchaře Oskara Klanerta, mimochodem absolventa SŠ HOREGAS.
Jak se jim dařilo pak ukázali na závěrečné gala prezentaci pokrmů.
Jejich pedagogové mezi tím měli možnost vyměnit si zkušenosti, spolupracovat, učit se od sebe navzájem, a to vše navíc s využitím cizích jazyků. Kulinářské workshopy probíhají vždy dvakrát za rok, jednou v ČR a jednou v Polsku. Jsou společným mezinárodním projektem Královéhradeckého kraje, Dolnoslezského vojvodství a Banskobystrického kraje, které jsou oficiálními partnerskými regiony. Od příštího roku se do projektu zapojí také školy ze Saska a my se už nemůžeme dočkat, co přinesou další ročníky.
Pokud si chcete udělat představu, jak to na kurzu vypadalo, mrkněte na video, které připravila přímo Střední škola hotelnictví, řemesel a gastronomie.