Holky z novopacké Střední školy gastronomie a služeb na cukrářské olympiádě zazářily. Domů vezou zlato, bronz a diplom

Jako v pohádce si připadaly cukrářky z novopacké Střední školy gastronomie a služeb při vyhlášení výsledků Světové olympiády cukrářů a kuchařů v německém Stuttgartu. V prestižním klání v konkurenci 64 soutěžících z Japonska, Maďarska, Itálie, Srí Lanky a dalších zemí získala děvčata v kategorii Cukrářská artistika zlato, dvě bronzové medaile a také diplom.
ssog

Jako v pohádce si připadaly cukrářky z novopacké Střední školy gastronomie a služeb při vyhlášení výsledků Světové olympiády cukrářů a kuchařů v německém Stuttgartu. V prestižním klání v konkurenci 64 soutěžících z Japonska, Maďarska, Itálie, Srí Lanky a dalších zemí získala děvčata v kategorii Cukrářská artistika zlato, dvě bronzové medaile a také diplom. Nad jejich nádhernými exponáty plesala nejen srdce návštěvníků, ale vysoce je ocenili i porotci.

Práci Martiny Bártové nazvané V dýních ozdobili zlatem. Exponáty Brána do světa fantazie Lucie Noskové a Cesta za snem Lucie Hendrychové obtěžkal bronz. Naděje z hlubin Lucie Budínové získala diplom.

Vítěznou Martinu Bártovou, studentku nástavby, připravovala na prestižní klání mistrová Eliška Hebká. Na děvčata třetího ročníku oboru cukrář dohlížely mistrové Aneta Růžková a Barbora Krausová.

„Náměty vymýšlejí studentky, ale samozřejmě s nimi vše konzultujeme a upravujeme,“ vysvětluje Eliška Hebká. Prozrazuje, že základem prací je většinou nejedlá konstrukce, pečlivě zakrytá cukrovou modelovací hmotou. „Konkurence byla obrovská, o to složitější bylo dosáhnout takových úspěchů. Navíc většina účastníků patří mezi zkušené cukráře, kteří se prezentují na nejrůznějších kláních. Naše děvčata byla na olympiádě poprvé,“ upozorňuje Eliška Hebká, podle níž je vůbec velkým úspěchem se do soutěže probojovat.

Martina Bártová vytvořila kouzelný dýňový domeček s pekárnou a prodejničkou dobrot, na kterých si pochutnávaly mlsné myšky. „Když jsem viděla ostatní exponáty, tak mě napadlo, že jsem měla raději zůstat doma. Ale dobře to dopadlo. Bylo to obrovské překvapení,“ přiznává zlatem ověnčená Martina. Nadšená cukrářka strávila v dílnách při výrobě dýňové expozice neuvěřitelných 441 hodin. Dodává, že některé vystavené práce ve Stuttgartu se ani nedají okomentovat slovy a je ráda, že dostala příležitost soutěžit.

Autor: SŠGS Nová Paka

Sdílejte tento obsah a inspirujte ostatní...

Facebook
X
LinkedIn
Picture of Redakce
Redakce

Přinášíme pro vás zajímavosti a zprávy ze školství v Královéhradeckém kraji

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0