Akce Culinary Connection Chemnitz spojila žáky gastronomických škol z pěti zemí

Týdenní mezinárodní program v Saské Kamenici ukázal, jak gastronomie dokáže spojovat kultury i lidi. Čeští žáci ze středních škol Královéhradeckého kraje předvedli nejen své kulinářské dovednosti, ale i kreativitu a hrdost na českou tradici – a získali velký ohlas zejména díky poctivým českým koláčům.

Ve dnech 14. až 20. září 2025 hostila Saská Kamenice (Chemnitz) mladé učně a pedagogy z Polska, České republiky, Francie, Rakouska a Německa v rámci projektu „Culinary Connection Chemnitz“, který byl jedním z vrcholů programu Chemnitz – Evropské hlavní město kultury 2025. Projekt navázal na úspěšnou tradici středoevropských gastronomických workshopů, které začaly před několika lety v polském Karpaczi a rozšířily se do ČR (Královéhradecký kraj), na Slovensko (Banskobystrický kraj), Francie (Provence-Alpes-Côte d’Azur) a Rakouska (Štýrsko). Během týdenního programu měli účastníci příležitost vařit společně národní speciality, vyměňovat si zkušenosti a poznávat kulturu hostitelské země. Navštívili radnici v Chemnitzu, shlédli film o lidech, kteří se snažili překonat železnou oponu během rozdělení Německa, zahráli si společně volejbal nebo podnikli výlet po středním Sasku. Vrcholem byla příprava slavnostního evropského menu 18. září večer v prostorách největší gastronomické školy v Saské Kamenici. Na tomto „Evropském bufetu připravili a představili účastníci pokrmy ze všech pěti zapojených zemí a hosté z oblasti školství, politiky a byznysu měli možnost ochutnat kulinářskou pestrost Evropy a zároveň si poslechnout zážitky mladých lidí z celého mezinárodního týdenního programu. Královéhradeckému kraji se dostalo velké cti, že právě jeho školy zastupovali na této akci Českou republiku – konkrétně SŠ HOREGAS Trutnov, SŠSOG Hradec Králové a SŠGS Nová Paka. Žáci těchto škol se, za podpory svých pedagogů, zhostili této úlohy perfektně a své zemi i našemu kraji udělali vynikající reklamu. Hosté večera mohli ochutnat třeba jejich houbovou paštiku na domácí houstičce, uzený hovězí jazyk v aspiku, kachní prsa s červeným zelím v bramborové placičce nebo candáta na kořenové zelenině – ovšem největší úspěch měly patrně fenomenální české koláče.

 

Redakce školství KHK

Přinášíme pro vás zajímavosti a novinky ze školství v Královéhradeckém kraji

Sdílejte článek s přáteli
Facebook
X
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Umělá inteligence se stala běžnou součástí výuky i školních projektů. Spolu s novými možnostmi ale přichází i otázky – především
Týdenní mezinárodní program v Saské Kamenici ukázal, jak gastronomie dokáže spojovat kultury i lidi. Čeští žáci ze středních škol Královéhradeckého
CyberTron není jen o řešení technických úloh – stává se platformou, která propojuje školy, univerzity a regiony. Díky účasti Královéhradeckého