Ve dnech 14. až 20. září 2025 hostila Saská Kamenice (Chemnitz) mladé učně a pedagogy z Polska, České republiky, Francie, Rakouska a Německa v rámci projektu „Culinary Connection Chemnitz“, který byl jedním z vrcholů programu Chemnitz – Evropské hlavní město kultury 2025. Projekt navázal na úspěšnou tradici středoevropských gastronomických workshopů, které začaly před několika lety v polském Karpaczi a rozšířily se do ČR (Královéhradecký kraj), na Slovensko (Banskobystrický kraj), Francie (Provence-Alpes-Côte d’Azur) a Rakouska (Štýrsko). Během týdenního programu měli účastníci příležitost vařit společně národní speciality, vyměňovat si zkušenosti a poznávat kulturu hostitelské země. Navštívili radnici v Chemnitzu, shlédli film o lidech, kteří se snažili překonat železnou oponu během rozdělení Německa, zahráli si společně volejbal nebo podnikli výlet po středním Sasku. Vrcholem byla příprava slavnostního evropského menu 18. září večer v prostorách největší gastronomické školy v Saské Kamenici. Na tomto „Evropském bufetu připravili a představili účastníci pokrmy ze všech pěti zapojených zemí a hosté z oblasti školství, politiky a byznysu měli možnost ochutnat kulinářskou pestrost Evropy a zároveň si poslechnout zážitky mladých lidí z celého mezinárodního týdenního programu. Královéhradeckému kraji se dostalo velké cti, že právě jeho školy zastupovali na této akci Českou republiku – konkrétně SŠ HOREGAS Trutnov, SŠSOG Hradec Králové a SŠGS Nová Paka. Žáci těchto škol se, za podpory svých pedagogů, zhostili této úlohy perfektně a své zemi i našemu kraji udělali vynikající reklamu. Hosté večera mohli ochutnat třeba jejich houbovou paštiku na domácí houstičce, uzený hovězí jazyk v aspiku, kachní prsa s červeným zelím v bramborové placičce nebo candáta na kořenové zelenině – ovšem největší úspěch měly patrně fenomenální české koláče.